|

Peči na drva zopet prihajajo nazaj


Peči na drvaDandanes ogrevanje na kurilno olje predstavlja luksuz. Cene naftnih derivatov iz dneva v dan rastejo, kar posledično predstavlja velik strošek za ogrevanje na kurilno olje. Ljudje iščemo alternativo kurilnemu olju. Zagotovo so prva in najcenejša zadeva peči na drva. Omenjeni kotli predstavljajo v primerjavi s pečmi na kurilno olje do trikrat cenejše ogrevanje.

Če pogledamo primer porabe kurilne olja in drv za standardno enodružinsko hišo, ki želi imeti povprečno temperaturo v stanovanju 21 Stopinj Celzija, potem lahko z gotovostjo trdimo, da so peči na drva daleč najcenejša oblika ogrevanja. Letno se pri neki povprečni zimi porabi okoli 3.000 litrov kurilnega olja, kar pri trenutnih cenah kurilnega olja predstavlja okoli 3.000€. Pri uporabi peči na drva, bi nas ta strošek letno prišel med 1.000 in 1.200 €. Ta razlika je na letni ravni skoraj trikratna. Razlika, ki jo prihranimo, pa se seveda mora nekje poznati. To je zagotovo v samem udobju oziroma delu, ki ga imamo s kurjenjem.

Peči na dva se običajno uporabljajo za ogrevanje stanovanjskih hiš, vikendov, zidanic ter koč. Razlog je predvsem v prostoru in čistoči. Če pogledamo, da se v sezoni porabi okoli 20 kubičnih metrov drv (odvisno tudi od lege nepremičnine), potem potrebujemo dokaj velik prostor, kjer bomo shranjevali drva. Druga zadeva je čistoča. Drva niso ravno najbolj čist energent, saj se pojavlja ogromno pepela in umazanije. Iz tega razloga se kotli na drva ne uporabljajo v poslovnih prostorih, večstanovanjskih, zdravstvenih in  vzgojnih objektih, saj se s kurjenjem drv tvori preveč umazanije.

Kot alternativi viri ogrevanja za peči na drva, se vse bolj uporabljajo peči na pelete, toplotne črpalke in peči na utekočinjen zemeljski naftni plin. Te oblike ogrevanja najbolj v poštev prihajajo pri poslovnih objektih, saj je pri njih v primerjavi s kotli na drva bistveno manj smeti in nesnage.