sončne elektrarne

Sončne elektrarne vas oskrbijo z elektriko

S sončno elektrarno boste postali energetsko samozadostni, kar pomeni, da ne boste več odvisni od cen energije na trgu. Več o sončnih elektrarnah si lahko preberete na spletni strani www.ekofrank.si/soncne-elektrarne/, kjer dobite prav vse potrebne informacije, če se odločate za namestitev sončne elektrarne.


Cene električne energije na trgu se stalno spreminjajo, zato nikoli ne morete zagotovo vedeti, koliko boste morali za elektriko plačati ta mesec, kar lahko pri nekaterih ljudeh, ki finančni niso prav dobro preskrbljeni, pomeni velik stres. S svojo sončno elektrarno na strehi vaše hiše se boste enkrat za vselej rešili tovrstnih skrbi, saj vam bo električno energijo proizvajala vaša sončna elektrarna. A postavitev sončne elektrarne ni tako enostavna kot se morda zdi, namreč dobro morate premisliti, kam in kako jo boste postavili, da bo njeno delovanje najbolj optimalno. Sončna elektrarna bo največ električne energije proizvedla takrat, ko bo sonce na sončne celice stalno padalo pod kotom 90° – to se lahko zgodi le, če imate vgrajen sistem, ki naklon in smer sončnih celic konstantno prilagaja smeri sonca, a žal ta možnost v Sloveniji še ni subvencionirana s strani Ekosklada, kar pomeni, da boste za to možnost morali plačati več in brez pomoči subvencij. Fiksno nameščene sončne celice pa so subvencionirane, zato je to cenovno najbolj ugodna rešitev. Strokovnjaki priporočajo, da je streha, kamor boste namestili celice, obrnjena proti jugu, idealne naklon strehe pa je 35° – s takim položajem celic boste največ sončne energije prejemali od aprila do avgusta.


Sončne elektrarne so relativno drage, zato mnogi niso naklonjeni tej investiciji. A če gledamo na dolgi rok, sončne elektrarne prinesejo več prednosti kot slabosti. Investicija se vam povrne že v sedmih do osmih letih, nato pa ne boste imeli več nobenih stroškov z električno energijo. Pri investiciji (če se odločite za fiksne celice) vam pomaga tudi država, in sicer s subvencijo 180 evrov na kilovat moči elektrarne.