Kiretaža vas reši uničujočih bakterij in zadaha

Kiretaža se izvaja na zobeh in ne boli prav pretirano. To je poseben paradontološki postopek, da se odstrani zobni kamen in obloge n zobeh. Te obloge pa so pod površino dlesni, zato se postopek postopek kiretaže nekoliko čuti med izvajanjem. Da je ta problem nastal se največkrat ugotovi po neprijetnem zadahu iz ust. To pa je zato, ker so se zobna tkiva vnela. Kiretaža pa bo ta problem odpravila.

kiretaža
Že takoj, ko prvič obiščete paradontologa, lahko ugotovi, da imate vneta obzobna tkiva in da so tam žarišča vnetij, ki oddajajo neprijeten vonj. Predlagal bo, da se izvede kiretaža na zobeh in vas tako dobesedno rešil težav. Kiretaža je dejansko globinsko čiščenje obzobnih žepov, ki nastanejo zaradi slabe higiene ali tudi drugih vzrokov. Tako paradontolog odpravi vnetje. K njemu pa boste morali iti vsaj dva krat, da bo stanje tako, kot mora biti. V nekaterih hujših primerih pa celo večkrat. 

Vnetja in zobne žepke lahko povzročajo tudi obloge na jeziku, zobna gniloba ali pa tujki. Če os žepki precej globoki na primer 6 mm, potem jih je res zelo težko čistit zato se bo tega lotil specialist. Lahko odrsani vneto tkivo, ki je vezno in je md zobom in kostjo. Lahko pa se loti tudi tkiva do kosti. 
Zato kiretaža pomeni, da se zobne obloge pod tkivi ni obolela tkiva odstranijo kirurško. Ta postopek in boleč je pa včasih malo neprijeten in zaskeli vendar je nujen, da se rešijo zobje in ne pride do izpada zob. Vendar je po posegu treba bolje skrbeti za ustno higieno, da ase bakterije ne nakopičijo več na dlesni in tkiva ter ne ustvarjajo žepke. Do teh bakterij, kise nalepijo na korenine je nemogoče priti. zato se jih mora odstraniti kirurško, drugače se počasi kost raztopi. Takrat bodo zobje izpadli in škoda bo nepopravljiva. Še vedno je dobro imeti svoje zobe.