Katero ogrevanje je najbolj smiselno?

 

ogrevanje

 

Poznamo veliko vrst ogrevanja, nekatera v uporabi že mnogo let, nekatera pa vedno bolj prepoznavna iz leta v leto. Sploh v zadnjih letih se nove oblike ogrevanja močno izpopolnjujejo in oglašujejo ter priporočajo zaradi manjše obremenitve okolja, kar je zelo pereča tematika razvitih držav.

 

Od kje dobiti energijo za ogrevanje?

Vedno bolj zanimivo je ogrevanje s pomočjo sončnih kolektorjev, ki izkoriščajo obnovljiv vir sončne energije. Vse prednosti, slabosti in dejstva si lahko preberete na strani: SONČNI KOLEKTORJI.

Strokovnjaki trdijo, da je velik prihranek pri uporabi toplotnih črpalk. Delujejo po sistemu izkoriščanja obnovljivih naravnih virov energije (energija vode, zraka in zemlje) in zaradi povišanja temperature kot posledica povišanega tlaka tekočin omogoča ogrevanje prostorov in sanitarne vode. Vse o toplotnih črpalkah in prikaz delovanja si lahko pogledate tukaj: TOPLOTNA ČRPALKA.

Ti dve obliki pridobivanja toplote ste v današnjem času vedno bolj razširjeni. Začetna investicija je v obeh primerih dokaj visoka, strokovnjaki na tem področju pa trdijo, da se vam ta začetna investicija zagotovo povrne.

Najbolj razširjeno in poznano je še vedno centralno ogrevanje prostorov in vode. Za gorivo uporabljamo kurilno olje ali les, velikokrat pa kar kombinacija obeh. Marsikdo, ki gradi novo hišo, se ne odloči za tako ogrevanje, zaradi napovedi vedno višjih cen teh dveh surovin.

 

 

Direktno ogrevanje prostorov:

Toploto smo pridobili na enega izmed zgoraj opisanih načinov. Zdaj se moramo odločiti kako to toploto locirati v sam prostor. Imamo več različnih opcij:

  • ogrevanje s pomočjo radiatorjev
  • talno gretje
  • kamini

Velike razprave so glede talnega gretja. Prednosti je zelo veliko (topla tla pod nogami ne glede na to ali stojimo na ploščicah ali na kakšni drugi podlagi; skrita napeljava in posledične zelo lep izgled stanovanja; …). Je pa tudi nekaj pomanjkljivosti. V kolikor so odločite za talno gretje, ne morete imeti nekaterih oblik parketa. Poleg tega nekateri strokovnjaki zagovarjajo dejstvo, da talno gretje negativno vpliva na zdravje nog in žilnega sistema.

Radiatorji so najbolj razširjeni že mnogo let in zato tudi preverjeno kvalitetni. Za nekatere je pomanjkljivost radiatorjev v tem, da se vizualno ne vklopijo lepo v prostor, še posebno pri modernih novih hišah.

Veliko ljudi kombinira ogrevanje s kaminom in še s katero drugo obliko. Kamini so tako modni trend kot tudi odličen dodatek v prostor, saj ustvarijo izredno prijeten občutek domačnosti in topline.