IR ogrevanje

 

Z novo tehnologijo se razvijajo tudi novi načini ogrevanja prostorov. Eden izmed vrhuncev tehnologije je tudi infrardeče ali IR ogrevanje. Gre za varčen, naraven in zdrav način ogrevanja. Je edinstven koncept ogrevanja, ki omogoča takojšnje in usmerjeno toploto v prostoru. Občutek je podoben kot če bi stali na soncu. Ta toplota ne ogreje najprej zraka ampak direktno ljudi in predmete. Infrardeči paneli razpošiljajo dolge infrardeče valove po prostoru, ki enakomerno ogrevajo celoten prostor, zato ne občutimo toplotnih razlik. Ti infrardeči valovi ne ogrevajo zraka, toplota se absorbira šele ko se val dotakne ciljnega predmeta. Tako se predmeti v prostoru segrejejo enakomerno in z nizkimi toplotnimi izgubami.

 

Prednost takega načina ogrevanja je da nimamo nobenih prenosnih medijev, ki ustvarjajo toplotne izgube, zato je izkoristek takih sistemov zelo velik. IR ogrevanje nas greje direktno, zato občutimo topel občutek že ob nižjih temperaturah in naše telo misli, da je v prostoru topleje kot je sicer, vemo pa da vsaka nižja stopinja pomeni prihranek 7%. IR ogrevanje omogoča, da topel zrak ne izpuhti takoj pod strop, saj ne ogrevamo direktno zraka, temveč se ta segreje od predmetov v prostoru. Sistem ogrevanja z infrardečimi valovi ne potrebujejo nobenega vzdrževanja. Vgradnja sistema je cenovno ugodna, enostavna in hitra, ter zavzema le malo prostora. Je zelo varen, saj ne porablja kisika oziroma zrak v prostorih ne kroži, zato  dodatna ventilacija ni potrebna. IR ogrevanje je primerno za dogrevanje hiš, vikendov, pisarn, lokalov, taki sistemi pa so tudi  zelo učinkoviti pri segrevanju dvoran ali hal, ki se veliko prezračujejo ali odpirajo.

 

Ali ste vedeli?

S kvalitetno fasado vašega doma in nekoliko pazljivosti, lahko vaše stroške ogrevanja zmanjšate tudi za 30%. To dosežemo tako da temperaturo prilagodimo vsakemu prostoru.
 
Znano je, da za 1° C nižja temperatura, predstavlja prihranek pri ogrevanju za 6%. Tako lahko z znižanjem temperature v prostoru za samo 1° C privarčujemo skoraj destino vseh stroškov povezanih z ogrevanjem.
 
Pri ogrevanju pa lahko veliko prihranimo tudi še z enim ukrepom, in sicer da ogrevanje izklopimo, ko zapustimo stanovanje.