božični okraski

Božični okraski polepšajo božične praznike

Decembrski čas je čas pričakovanja, obdarovanja in prijetnih prazničnih običajev, ki povezujejo družinske člane, prijatelje in znance. Prav poseben čar praznikom doda smrečica, ki jo krasijo raznoliki božični okraski, ki jih po tradiciji na božični večer družina postavi na svojo božično jelko.

Začetki okraševanja

Zgodovina okraševanja božičnega drevesca se je pričela v Nemčiji, kjer so ljudje okraševali drevesa s sadjem in oreščki potem, ko so z njih padli listi. Na ta način so želeli simbolično prikazati upanje, da bo pomlad kmalu spet tu in bo drevo ponovno zazelenelo.

V 17. stoletju pa so se božična drevesa prvič prenesla v notranjost hip, kjer so jih okrasili z umetnimi rožami izdelanimi iz papirja, svečami, sadjem in oreščki. Ideja takšnega okraševanja je doživela razcvet in se hitro razširila po vsej Nemčiji, v 19. stoletju pa so jo nemški izseljenci prenesli v Ameriko, kjer je tradicija pridobila povsem nov zagon in obliko.

 

 

Tradicionalne krogle

Božični okraski so se skozi zgodovino povezovali s praznovanjem. Tradicionalne božične okraske kot jih poznamo danes (v obliki krogel) je prvi javnosti predstavil Hans Greiner (začetek 19. stoletja), konec 19. stoletja pa se je ideja proizvodnje božičnih okraskov preselila tudi v Ameriko, kjer vsako leto prodajo za več kot 25 milijonov dolarjev božičnih okraskov.

Druge oblike božičnih okraskov

In ostale oblike božičnih okraskov? Te so vezane predvsem na sodobnejše načine proizvodnje, ki je omogočila oblikovanje materialov v posebnih kalupih, kot material pa se je najpogosteje uporabila oziroma se uporablja plastika. Tako danes trg ponuja raznolik nabor okraskov – odvisno od vaše družinske tradicije jih lahko menjate vsako leto, ali pa ohranjate iste in zgolj dodajate posebne okraske s katerimi obeležite posebne trenutke posameznega leta.

Božična zvezda na vrhu drevesa

Med ključne božične okraske sodi tudi božična zvezda, ki jo postavimo na vrh božične jelke. Ta tradicija je povezana s krščanstvom in rojstvom Jezusa. Ta je bil rojen v Betlehemu, obiskali pa so ga tudi trije kralji, ki so sledili neobičajno svetli zvezdi, ki jih je vodila do jasli v katerih se je Jezus rodil. Božična zvezda na jelki tako simbolizira betlehemsko zvezdo.